Kokeilin virkata ruokapöydän tabletteja ohuesta trikookuteesta ja sen jälkeen miniontelokuteesta, eikä niistä kumpikaan tuntunut hyvältä ajatukselta tähän tarkoitukseen. Tabletin pitäisi kuitenkin olla litteä. Sellainen että tabletin vahvuus ei aiheuta turhia juomalasien kellahtamisia tai muita vastaavia katastrofeja. Niinpä päädyin lopulta ohueen puuvillalankaan. Jälkeenpäin ajateltuna vähän liiankin ohueen. Kokonaisuuessaan työmäärä oli kuitenkin sitten niin suuri, että olisin toivonut pääseväni helpommalla. Mutta ken leikkiin ryhtyy…
Lankana käytin harmaata Novitan Cotton Mercerized-lankaa ja 2,5 koukkua. Virkkuuohjeena itselleni kovin tuttu Kauhavan Lankavan Asterimaton ohje, joka sopi tähän tarkoitukseen alkuperäisenä.
Valmiisiin tabletteihin halusin jämäkkyyttä ja vaihtoehtoina oli tärkin kanssa silittäminen tai sokerivesi. En ole aiemmin varsinaisesti kovettanut mitään, niinpä testasin laimean sokeriveden vaikutuksen ja ainakin se poisti näistä turhan lerputuksen. Ohjeita sokerilla kovettamiseen löytyy hyvin esim. Punomon Pitsisivustolta. Veikkaan, että tärkkäämällä ei tableteista näin jämäköitä olisi tullut.
Lopputulos on hyvin lähellä sitä mitä kaavailinkin sen olevan 😊
Virkkasin sitten myös pääsiäiseksi pastellinkeltaiset tabletit samalla ohjeella. Lankaostoksilla ostoskorissani oli jo vihreä värivaihtoehto, kun törmäsin vaalean keltaiseen lankaan. Täydellistä värin lisäksi oli myös langan vahvuus. Lankana novita cotton soft.
Langan vahvuus ja kolmosen koukku edesauttoivat siinä, että työ eteni huomattavasti nopeampaa kuin harmaiden tapauksessa. Aloitus ja periaate oli kuitenkin sama. Ohjetta piti soveltaa hieman heti kiinteiden kierrosten jälkeen. Eli pitsimäistä kuviota (pylväsryhmäkierroksia) aloittaessa piti pikkasen tiivistää ja tehdä kierrokseen pari ylimääräistä pylväsryhmää, siten että ryhmien pylväät lähtevät aina samasta silmukasta.
Samoin soveltamista vaadittiin siinä vaiheessa, kun pitsimäisiä pylväsryhmiä oli tehtynä neljä kierrosta. Ympärys alkoi kiristyä niin, että ennen kiinteitä kierroksia tehtävä ketjusilmukkakierros vaati neljä silmukkaa jokaiseen väliin ohjeessa olevan kolmen silmukan sijaan. Siitä jatkoin kolme pylväskierrosta samalla pylväsmäärällä kuin silmukoita oli ketjusilmukkakierroksessa. Neljännelle pylväskierrokselle tein harvakseen, noin 15 pylvään välein yhden pylvään lisäyksen.
Kun aloitin viimeiset pylväsryhmäkierrokset tärkeimpänä asiana oli, että ympärys ei kiristy ja että ryhmiä tulee parillinen määrä, että sitten reunuksen teossa jako menee nappiin. Niinpä laskin ja tiivistelin ryhmiä sitä mukaa, että sain ryhmiä oikean määrän. Ensimmäinen tabletti oli purkamisen ja udelleen tekemisen toistoa, mutta siitä se ohje muotoutui ja sitten vain toistona sama uudelleen kolme kertaa...
Onhan nämä nyt sitten vähän söpöt ❤️
Asterimatonnohje taipuu mainiosti tabletiksi. 😊 Nämä ei varmaan olleet viimeiset tällä ohjeella tekemäni. Sen vain vinkiksi mainitsen, että langan vahvuuteen kannattaa kiinnittää huomiota 👌
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti