Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 8. maaliskuuta 2021

Kaurainen pataleipä

Pataleipä on varsinainen unelmaleipä. ❤️  

Se on päältä rapea ja sisältä pehmeä. Sellainen leipä, jota en kuvitellut ikinä osaavani leipoa.

Koska olen viime aikoina suosinut kauran käyttöä, koetin leipoa kaurapitoisen pataleivän. En liioin tapaa käyttää kuivahiivaa ja siksi teen pataleipäni tuorehiivasta.

Ainekset;

4 dl lämmintä vettä

Sormenpään kokoinen nokare hiivaa

2 tl suolaa

3 rkl siirappia

3 dl kaurajauhoja

1 dl kauraleseitä

3 dl hiivaleipäjauhoja

Hiiva liotetaan nesteeseen, samoin siirappi ja suola. Kuivat aineet lisätään nesteeseen ja sekoitetaan nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

Tämän jälkeen taikina jätetään happanemaan kannen tai liinan alle huoneen lämpöön 12-20 tunniksi.

Taikina kumotaan jauhotetulle alustalle ja vaikka yleensä ohjeissa kielletään vaivaaminen, minä vaivaan ja hyvä ja kuohkea leipä tulee siitä huolimatta. Vaivaaminen on tälle taikinalle tarpeen, koska taikina on niin löyhää, ettei siitä vaivaamatta ja vähän jauhoja lisäämättä voi mitenkään muotoilla. Taikina muotoillaan leivän muotoon ja jätetään liinan alle nousemaan n. 30 minuutiksi.

Kylmä pata nostetaan uuniin ja uuni lämmitetään 225 asteeseen. Kuuma pata nostetaan uunista ja voidellaan pohja ja reunoja öljyllä. Leipä nostetaan pataan ja halutessaan leivän päälle voi ripotella  jauhoja. Padan päälle laitetaan kansi ja pata nostetaan takaisin uuniin.

Leipää paistetaan 30 minuuttia, jonka jälkeen kansi poistetaan ja paistamista jatketaan vielä 15 minuuttia.


Leipä kumotaan padasta ja se on valmis syötäväksi  😋



Eipä tällainen lämmin ja pehmeä leipä voita kummempaa päälleen tarvitse 😍







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti