Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 7. syyskuuta 2021

Tehosteseinä nro 1 maalaamalla

 

Nyt ollaan remontin suhteen siinä vaiheessa, että saan viimein toteuttaa näkyviä pintoja. 🥰 Ensimmäisenä maalasin suurimpaan makuuhuoneeseen tehosteseinän. 

Olin mielessäni ajatellut, että maalaan seinään ala- ja yläpäihin tummemman ”betonijäljitelmä”-pinnan joka vaalenee seinän keskelle. Tekniikka ja tyyli vain olivat vielä mysteerejä…

En halunnut seata mukaan laasteja tai mitään paksumpia struktuuriseinämateriaaleja, vaan halusin että pinta syntyy silkalla maalilla ja on haluttaessa ilman tasoitusta ja hiontaa maalattavissa yli.

Maalasin ensin koelevyyn seinissä yleismaalina olevan sävyn. 

(Postauksen loppuun kerron tarkemmin käyttämistäni maaleista ja sävyistä.)

Sitten etsin kaikki omistamani erikoispelit ja -pensselit.

Maalattuun levyyn kokeilin tehdä kuviointitelalla ja normaalilla vaahtomuovitelalla erilaisia väri- ja tekniikkayhdistelmiä. Ja kun niin kovasti olin haaveillut käyttäväni jonkin väristä lasyyriä kuvion pintaan, testasin myös kaapista löytyneen kultaisen lasyyrin istumisen harmaaseen sävyyn. No ei sopinut mistään suunnasta tarkasteltuna, joten päätin toistaiseksi säästää lasyyrin johonkin muualle…

Ja sitten lopulta päätin tehdä seinän maalauksen ihan muulla tavalla, mitä levyyn olin testaillut…

Tällä tekniikalla on mahdollista tehdä 3-4 eri sävyllä elävän näköistä ja yksilöllistä pintakuviota. 

Koska halusin sävyn muuttuvan, tein yhden sävyraidan seinään aina kolmella eri sävyllä. Yhden sävyraidan korkeus on n. 30-40 cm.

Rajasin seinän päädyt leveällä maalarinteipillä. Ylä- ja alareunaan en teippiä vetänyt koska kattopaneelit, lattian pintamateriaalit sekä listoitus tehdään vasta maalauksen jälkeen ja sotkeentumisen vaaraa ei näin ollen ollut.

Aloitin seinän keskeltä vaaleasta raidasta sävyillä 1, 2 ja 3. Vaalean raidan ylä- ja alapuolelle tein astetta tummemman raidan, johon käytin sävyjä 2, 3 ja 4. Kolmanteen raitaan käytin myös sävyjä 2, 3 ja 4 ja heitin mukaan ihan pienen määrän tumminta sävyä 5. Lopuksi tein vielä seinän ylä ja alareunoihin kapeat raidat, joihin lisäsin tummiman sävyn määrää (sävy 5).

Tekniikka toimi siten, että seinään vedetään siveltimellä reilut huitaisut RISTIIN haluttuja maalisävyjä. Tämän jälkeen tasoitellaan maaleja hieman pensselin avulla, taas ristiin. Ristiin vetämisellä on se merkitys, että sävyt sekoittuvat valmiiksi epäsymmetrisesti ja mikään säännönmukaisuus ei sotke kuviota.

Lopullinen pinta syntyy sienellä töpöttämällä. Töpöttämisessä on tärkeää käydä ihan jokainen kohta sienellä läpi niin, että pensselin jälkiä ei jää mihinkään näkyviin. 

Maalattavaa pinta-alaa tehdään aina vain sen verran, että maali pysyy koko käsittelyajan tuoreena. 

Maalikerroksen vahvuus tasataan sienellä tasaisen paksuksi kerrokseksi kauttaaltaan ja sävyt saadaan häivytettyä toisiinsa.





Ensimmäisen (vaalean) sävyraidan tein neljässä osassa, koska pelkäsin että levittämäni maalit kerkeävät kuivumaan ennen kuin ehdin käsitellä ne. Kun sitten pääsin sinuiksi homman kanssa, uskalsin tehdä koko seinän mittaisen raidan aina kerralla.

Ongelmaksi voi muodostua kuitenkin nopeus.Tai hitaus. Eli jos seuraavaa raitaa rupeaa tekemään siinä vaiheessa kun edellinen maalikerros on juuri ja juuri pinnasta kuiva, sienikäsittely voi saada alemman kerroksen maalin irtoamaan. Näin ei kuitenkaan saa käydä.

Täytyy olla siis kyllin nopea tai niin hidas, että maalikerrokset pysyvät märkinä tai ehtivät reilusti kuivua ennen kuin uutta kerrosta alkaa tekemään. 

Kun sain työn tähän saakka, ryhdyin häivyttämään rajapintoja niin, että töpötin pensselillä sieneen sävyjä 1, 2 ja 3, eli samoja sävyjä kuin vaaleimmassa raidassa on. Töpöttelin harvakseen tätä vaaleinta sävyseosta vaalean raidan ylä- ja alapuolella oleviin tummempiin raitoihin lisäämällä sieneen jatkuvasti maaleja. Sitten töpöttelin sieneen sävyjä 2,3 ja 4 ja häivyttelin vaalean raidan ylä ja alapuolella olevaa tummempaa raitaa vaaleaan raitaan.


Tuolla töpöttämisellä rajapinnat häviävät ja erisävyiset raidat sekoittuvat toisiinsa. Tässä finistelytöpötyksessä on tärkeää muuttaa sienen asentoa jatkuvasti. Muutoin kuvioista voi tulla häiritsevän samanlaisia ja toistuva kuvio ottaa ikävästi silmään muutoin epäsymmetristen muotojen seasta.

Tuolla tavalla töpötellen kävin sitten läpi systemaattisesti kaikki rajapinnat. Eli vaaleaa häivytetään tummaan ja tummaa vaaleaan. 

Maalina käytin täyshimmeää seinämaalia.

Yleissävynä seinissä on sävy Hohkakivi.

Tätä samaa yleissävyä käytin myös yhtenä sävynä tehosteseinässä, että lopullinen seinä istuisi mahdollisimman hyvin myös ympäröiviin seiniin.

Ostamieni parin maalisävyn lisäksi minulla oli jämiä vanhoista maalausprojekteista. Käytettävissäni oli tällöin 6 eri harmaan sävyä, joista kuitenkin yhden sävyn jätin käyttämättä (kun en tiennyt, mihin väliin olisin sitä oikein pistänyt…)


1. Valmis valkoinen sävy

2. (Seinien perussävy) H487 Hohkakivi

3. H497 Kaoliini

4. K487 Kalsiitti

5. X497 Laava

Jos käyttää useampaa sävyä ja tekee kuviointia monessa osassa, kannattaa järjestää sävyt oikeaan järjestykseen ja pitää myös maalatessa sangot ja sävyt koko ajan samassa järjestyksessä. Kiireessä kun ei ehdi liikoja miettiä, vaan järjestyksessä olevia maaleja on helppo käyttää, eikä satu niinkään huteja.

Oikeastaan olen todella tyytyväinen tähän seinään. 😊 Taas kerran oli kysymys siitä, että pitää vain uskaltaa tarttua toimeen ja luottaa omaan osaamiseen. Olin varautunut siihen, että seinään vedetään päälle perusväri jos kuviointi ei onnistu, mutta eipä tarvinnut ylimaalata… 👌





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti