Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 31. tammikuuta 2021

Lenkkiverhot


Ikkunaverhojen suhteen pidän kahdenlaisista verhoista; joko niiden tulee olla hyvin yksinkertaiset ja hillityt tai sitten se toinen ääripää; verhoista löytyy vähän kaikkea. Väreissä suosin valkoista ja harmaata, tai ainakin tekstiilien värien tulee olla vaaleita, eikä värejä saa olla kerralla liikaa. Kuviollisista kankaistakin kyllä pidän, mutta en kirkkaista, tummista ja räiskyvistä väreistä. Sen ajan olen jo kerran elänyt ja nyt sisustaessani haen neutraalia ja rauhallista linjaa.

Pidän myös siitä, että silmissä olevat asiat sitoutuvat yhteen. Jotensakin niin että niitä yhdistää sävyt, kuviot, sama aikakausi tai -henkisyys. Siitä syystä esim. keittiön tekstiilieitä hankkiessani ja ommellessani verhojen lisäksi uusiutuu usein myös. esim.pöytäliinat, käsipyyhkeet, leivinliinat, koriliinat, patalaput... 

Nämä ikkunaverhot päätin tehdä ylläriksi Topin keittiöön. Mies varmasti arvostaa ajatusta. 😬

Lähtökohta oli yhdistää kahta eri kuosia samoissa sävyissä. Eurokankaalta löytyy aika ihana sarja ”Mette”-kangasta ja kun nettiselailu ei kerro totuutta, kävelin eräänä iltana kauppaan ja hain kankaat pois. Verhon yläreunaan valitsin harmaan pikkupalloisen kankaan ja alaosa, eli suurin osa verhoa olisi leveää pystyraitaa. Ostin myös pitsiä, jolla ajattelin nämä kankaat toisistaan erottaa.

Kun sitten kotona rupesin kankaita silppuamaan, huomasin etten ollut huomioinut lainkaan verhon lenkkeihin tarvittavaa kangasta... Minulle varsin normaalia. Hetken kun asiaa punnitsin, päätinkin tehdä lenkit valkoisesta kankaasta. Sillä lailla jokainen verhoissa esiintyvä kerros olisi erilainen. Ja kun valkoista puuvillakangasta minulla oli jemmassa.

Koska verhokangas on 140cm leveää, ajattelin että yhteen verhoon tarvitaan 9 lenkkiä. Toisin sanoen; leikkasin, ompelin putkiloksi, silitin saumat auki, käänsin oikein päin ja silitin muotoonsa x 18, että sain tarvittavat lenkit kasaan. Ärsyttävää hommaa. 

Pallokankaan leikkasin kuvion mukaan, koska kuvio oli painettu. Mikään ei ota enemmän silmään, kuin vinoon kulkevat raidat, ruudut tai pallot... vaikka vaihtoehtoisesti tästä voi syntyä muunlaista ongelmaa, kun kangas ei ole leikattu langan myötäisesti. Mutta ne murheet on sitten edessäpäin.

Ensin tein verhojen taustaan tulevan soiron, jonka väliin lenkit ommellaan. Soiro olisi voinut olla leveämpi, mutta tuossa kohdassa lipsahti aivopieru ja käänteiden kanssa soiron korkeus oli vain n. 5 cm, kun se olisi voinut olla pari senttiä leveämpi. Taitoin ja silitin soiroon tulevat käänteet ja kiinnitin lenkit paikoilleen taitteeseen. Tämän jälkeen leikkasin yläreunaan tulevat verhon osuudet pallokankaasta. Näiden korkeus on. n. 35cm. Silitin pallokankaan yläreunaan käänteen ja tälläsin soiron lenkkeineen paikoilleen. Sitten ajelin ompelukoneella soiron ylä- ja alareunan kiinni ja nuan vaan oli kaikkein tympein homma valmis.

Kun sitten tälläsin kankaita lattialla riviin ja silmäilin sitä, minkälainen kokonaisuudesta on tulossa, se näytti jotenkin vielä vaisulta... Niinpä painoin valkoisella kangasmaalilla ruusukuvioisen sabluunan läpi verhon yläreunaan köynnöskuvion. Tätä oikeasti hetken jopa harkitsin ja olin jo sekoittanut tummemman harmaan maalin valmiiksi, kun sitten päädyin siihen, että valkoinen erottuu sen mitä sen pitääkin. Harmaalla painetusta kuviosta olisi kyllä tullutkin liian hallitseva.

Ompelin raitaisen alaosan ja pallokangasyläosan köynnöksineen ja lenkkeineen yhteen. Saumakohtaan ompelin valkoisen 3cm leveän puuvillapitsin.

Lopuksi ompelin verhojen alareunaan valkoisen vinokantin. Tein pallokankaasta myös lyhyen kaitaliinan, johon käytin kanttinauhaa ja pitsiä niin, että verhot ja liina sointuu vähän kaikella tapaa yhteen.

Nämä verhot oli ehkä hieman kovatöiset, mutta juuri tällainen vähän yliampuvakin yksityiskohtien määrä ja viimeistely saa lopputuloksen näyttämään minun silmääni sopivalta. Tosin jotkut asiat olisi voinut tehdä toisin; lenkkien määräksi olisi ehkä sittenkin riittänyt 7 ja painettu ruusukuvio katoaa poimuihin. Lenkkien määrä olisi vaikuttanut poimujen määrään tai suurempi ja pidempi kuvio erottuisi poimujen seasta paremmin. Tilanteen korjaamiseksi voisin painaa lisää köynnöskuviota niin, että se jatkuu keskeltä verhojen reunoille asti...

Nämä kelpaa nyt kuitenkin vallan mainiosti 😊



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti