Voi näitä pataleipiä! En varmaan kyllästy ikinä tuoreeseen leipään ja mahdollisuuteen muokata pataleipätaikinaa.
Alkuperäinen ohje löytyy yhteishyvän sivuilta ja on luettavissa täältä.
Käytin leivässä tuorehiivaa ja pienten muutosten kautta hain leipään lisää sadonkorjuun ja syksyn tuntumaa.
Ainekset:
3 dl kaurajauhoja
1 dl kaurahiutaleita
4 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
Herneen kokoinen nokare hiivaa
3 dl vettä
2 dl kurpitsasosetta
2 rkl vaahterasiirappia
Kurpitsan siemeniä pinnalle
Vaahterasiirappi, suola ja hiiva sekoitetaan yhteen, jolloin hiiva liukenee helposti. Mukaan sekoitetaan viileähkö vesi ja kurpitsasose ja niiden jälkeen kuivat aineet.
Leipää nostatetaan minimissään 12 tuntia (max 24 tuntia) vedottomassa paikassa liinan alla.
Taikina kumotaan hyvin jauhotetulle leivinalustalle ja muokataan palloksi. Taikinapallo jätetään kohoamaan liinan alle noin 1/2 tunniksi.
Tyhjä pata laitetaan uuniin ja uunin lämmitetään 225 asteeseen.
Kuumaan pataan lorautetaan pari ruokalusikallista öljyä ja nostetaan kohonnut taikinapallo pataan. Pinnalle ripotellaan kurpitsan siemenet.
Leipää paistetaan uunissa ensin 35 minuuttia padan kansi kiinni jonka jälkeen kansi otetaan pois ja leipää paistetaan vielä 15 minuuttia.
Leipä kumotaan padasta pois ja annetaan hieman jäähtyä, että leikkaaminen luonnistuu helpommin.
Vaahterasiirappi antaa leipään kermaisen vivahteen ja kurpitsa ihanan keltaisen sävyn.
Jälleen kerran leipä, jota tulen tekemään toistekin 😊
🌸 Terveisin Susanna 🌸






Ei kommentteja:
Lähetä kommentti