Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 7. helmikuuta 2022

Ystävänpäivän sydänpikkuleivät

 Ystävänpäivän pikkuleivät, joiden keskellä sykkii punainen sydän. ❤️

Näihin pikkuleipiin tein peruspikkuleipätaikinan seuraavin aineksin:

250 g voita

2 dl sokeria

1 muna

2 tl vaniliinisokeria

6 dl vehnäjauhoja

Pehmeä voi ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Mukaan sekoitetaan muna ja seosta vatkataan niin kauan, että se on kuohkeaa vaahtoa. Kuivat aineet sekoitetaan voiseokseen.

Taikinasta erotetaan 2/3 ja se muotoillaan litteäksi kiekoksi, kelmutetaan ja laitetaan jääkaappiin lepäämään. Lopputaikina (1/3) värjätään punaiseksi elintarvikevärillä ja kelmutetaan myös viileään.

Kun taikinat on levänneet vähintään puoli tuntia viileässä, kaulitaan punaisesta taikinasta levy, josta otetaan pienellä sydänmuotilla kuvioita. Taikinalevyn ei tarvitse olla kovin ohut, koska mitä paksumpia sydämiä saa taikinasta leikattua, sitä vähemmän on yhdistettäviä saumoja. Sydämet asetellaan vieri-viereen ja liitetään yhteen saumoista sormin ”silittelemällä”.

Valkoista taikinaa pehmitetään ja lisätään pieninä erinä sydänrivin ympärille niin, että sydänkuvion ympärille muodostuu vaaleasta taikinasta keksin muoto ja leikkauspinta olisi mahdollisimman pyöreä. Pehmeä sydäntaikina muotoutuu alla todella helposti mukana, mutta kun varovaisesti työstää taikinan, muoto pysyy tunnistettavana ja jokainen leikkaus paljastaa yksilöllisen sydämen ❤️

Kun vaalea taikina on sydänten ympärillä, leikataan pötkö niin pitkiin paloihin (3-4kpl), että niiden käsittely on helpompaa. Pötkylät kääritään kukin omaan kelmuunsa ja kun kelmu on tukemassa taikinapötkylää, rullataan sitä vielä pöytää vasten niin, että reunoista tulee sileät.

Pötkylät laitetaan viileään jähmettymään, että ne pystyy leikkaamaan kiekoiksi taikinan painumatta. Siksi on hyvä jäähdyttää taikinaa useampi tunti jääkaapissa.

Pötkylöistä leikataan n 1 cm vahvuisia kiekkoja, jotka asetellaan leivinpaperilla vuoratulle pellille.


Pikkuleivät leviävät hieman uunissa, joten niiden väliin on hyvä jättää riittävästi väliä. Kiekkoja paistetaan 220 asteessa 7-8 minuuttia.




Taikina-annoksesta tulee n. 40 pikkuleipää. Tosin määrään vaikuttaa sydänmuotin koko. Oman muottini korkeus on n. 2,5 cm ja kiekkojen halkaisija ennen paistoa n. 3,5cm.

Hieman kovatöisiä, mutta hauskan näköisiä pikkuleipiä. ❤️




2 kommenttia:

  1. Ihania! Helpottaisiko muotoilua sydänpötkön pakastaminen ennen vaalean taikinan lisäämistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos! 😊 pakastaminen voisi olla hyvä ratkaisu. Sitä koetan seuraavaan satsiin! 👍🏻

      Poista