Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 2. syyskuuta 2022

Trooppinen jukurttirahkakakku

Matkamittariini pyörähtää tänään pyöreä luku. Siksi oli taas aika leipoa 🥰 

Tapaan tehdä juusto- ja moussekakut käsivaralla ja välttämättä maultaan ne eivät ole aina toistensa kopioita. Leipomisen aikana maisteleminen on tärkeässä osassa ja leivontani perustuukin määrien sijaan enemmän siihen, että tuntuma, maku ja makeus ovat oikeita.

Kakkuja tein kerralla kaksi, 28cm vuokaan ja 18 cm vuokaan.

Ohje 28 cm vuokaan menee kutakuinkin seuraavasti;

Ainekset;

300 g diggestivekeksejä

100g voita

Keksit murskataan ja sekoitetaan sulatetun voin kanssa. Kun muruseos on tasainen, painellaan se leivinpapreilla pohjustettuun irtopohjavuokaan.

Vuorasin vuoan reunatkin leivinpaperilla, mutta se ei ole välttämätöntä (tässä tapauksessa ilman olisi voinut ollakin parempi… 🙄)

Täytteen ainekset:

4 dl kermaa

1 prk maitorahkaa

1 prk ranskankermaa

6 dl hedelmäjukurttia (esim. persikkapassion)

200g valkosuklaata

8 liivatelehteä

0,5 dl appelsiinimehua  

Liivatelehdet liotetaan ensin kylmässä vedessä pehmeiksi. Niistä puristetaan ylimääräinen vesi pois ja ne liotetaan yksitellen lähes kiehuvaksi kuumennettuun appelsiinimehuun. Liivatenesteen annetaan hieman jäähtyä. Kerma vatkataan vaahdoksi. Mikrossa tai vesihauteessa sulatettu suklaa sekoitetaan ranskankermaan, jonka jälkeen mukaan lisätään rahka, jukurtti ja liivateneste. Tämä seos ja kermavaahto yhdistetään.

Seos kaadetaan keksipohjan päälle ja kakkua hyydytetään useampi tunti ja mieluummin seuraavaan päivään asti viileässä. Itse teen yleensä tällaiset kakut aina niin hyvissä ajoin, että laitan ne suosiosta pakastimeen. Sieltä otan kakun tarjoilupäivän aamuna huoneenlämpöön sulamaan. Tämä tyyli tosin hieman vetistyttää kakkua, mutta minua se ei häiritse. Jäisenä kakun saa siirrettyä nätisti tarjoilualustalle pelkäämättä sen hajoamista. Ja myös pohjustuspaperin poistaminen jäisestä kauksta on helppoa.

Hedelmäkerroksen teen jähmettyneen tai jäätyneen kakun päälle vuoan vielä ollessa paikallaan. Tällä ohjeella päällimmäinen kerros ei ole varsinainen kiille, koska pääraaka-aine on hedelmäsosetta. Pelkästä mehusta tehtäessä kerros olisi peilimäisempi, mutta itse pidän mausta, jonka vahva sosekerros kakkuun antaa.

Ainekset;

n. 2,5 dl hedelmäsosetta (mango-, trooppinen hedelmäsose tai vastaava)

2 dl appelsiinimehua

6 liivatelehteä

Liivatteet käsitellään em. tavalla ja liotetaan appelsiinimehuun kuten edellä on mainittu. Hedelmäsose ja liivateseos sekoitetaan keskenään.

Jäähtynyt hedelmäkiille lusikoidaan varovasti kakun päälle. Varovaisuus sen vuoksi, että esim. liian kauan samaan kohtaan kaadettaessa alempi kerros liukenee ja lähtee liikkeelle. Tarvitaan siis varovaisuutta, että kerrokset pysyvät erillisinä.

Kakun voi pakastaa vasta kiilteen teon jälkeen, mutta kiilteen pinta ei välttämättä ole pakastamisen jälkeen peilikirkas ja tasainen, vaan siihen saattaa muotoutua pakastamisen aikana kidemäistä epätasaisuutta. Alla oiva esimerkki…

Tarjoiltavan kakun koristelen tuoreilla hedelmillä, marjoilla ja yrteillä tai kukilla.



Suuremman kakun vein töihin ja pienemmän kakun jätin iloksi itselleni 😊


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti